Bygg solparker på outnyttjad mark

Vi tror stenhårt på förnybar energi och att bygga solparker på outnyttjad mark för att bidra till klimatomställningen. Vi har genom åren hjälpt många markägare att investera i solparker och nu bygger vi Värmlands största solpark på en deponi.

Låt oss bygga din solpark

I över 15 år har vi byggt och underhållit solparker som inte bara levererar fossilfri energi, utan också rejäla besparingar för våra kunder. Med all denna erfarenhet i ryggen kan vi projektera och planera för att få ut max av solinstrålningen och energieffektiviteten. Dessutom ser vi till att du får den senaste solcellsteknologin, med noggrann övervakning för att garantera optimal prestanda i minst 25 år.

Producera hållbar energi - så blir deponier solparker

Markägare har länge funderat på hur outnyttjad mark kan användas för att påskynda omställningen till hållbara energilösningar. Att bygga solpark på en deponi utgör en särskild utmaning eftersom traditionella metoder såsom grävning, pålning och schaktning inte kan tillämpas. Detta kräver att innovativa och unika lösningar implementeras under byggprocessen. Vi knäckte koden och hittade lösningen! Det resulterade i att vi produktutvecklade ett eget markstativ ovan mark som nu tillverkas lokalt hos vår leverantör i Töcksfors.
Referens solpark

Värmlands största solpark på en deponi

Rottneros bruk har valt att investera i ett banbrytande projekt och en imponerande solpark med en kapacitet på 2,6 MW. Vi skräddarsydde en lösning där att solenergin används direkt i produktionen och hjälper företaget att minska koldioxidutsläppen.

”Nordic Solar har visat prov på stor teknisk kunnighet och vilja att hitta lösningar som passar vårt behov. Det är av stort värde för Rottneros att få stöd i att optimera energiinvesteringens livslängd och det här är en viktig del i Rottneroskoncernens långsiktiga hållbarhetsstrategi.
Sofia Hidén, platschef på Rottneros Bruk utanför Sunne. 

Solcellsgrossist plus solelinstallatör – en lysande kombo

Vi erbjuder den perfekta kombon för att planera och leverera din solpark. Hur då? Jo, vi är inte bara solelinstallatörer utan också solelgrossister, så vi har stenkoll på både tekniken och monteringen. Det betyder att du kan räkna med kvalitet i alla led. Och serviceavtal? Självklart! Vi ser till att din anläggning fortsätter att leverera solenergi som den ska, år efter år.

Vanliga frågor om solparker

Energifrågan har aldrig varit mer avgörande. För att möta klimatkrisen måste vi omgående byta ut fossila bränslen mot förnybara alternativ och elektrifiera industrin, transportsektorn och resten av samhället. Sverige behöver dubbla sin energiproduktion fram till 2045, och solel är det kraftslag som snabbast kan byggas ut. Att investera i solparker är en självklar del i att nå våra klimatmål
Solparker är både lönsamma och kommersiellt gångbara. Markägare och lantbrukare kan använda outnyttjad mark som ängar, åkrar eller deponier för att bygga en solcellspark, eller solpark som det också kallas. Genom att placera ett stort antal solpaneler på marken omvandlar vi solens strålar till fossilfri energi. Den här mängden solpaneler kan avsevärt minska dina elkostnader eller göra dig helt självförsörjande. Och som bonus blir du en klimathjälte på köpet!
När du ska bygga en solpark bör du äga en stor markyta som har närhet till elnätet. Det är även superviktigt att kolla om elnätet på platsen klarar av den höga belastningen från en solpark. Kontakta elnätsägaren för att få koll på läget. Om du skippar det här steget kan du behöva förstärka elnätet, och det kan bli riktigt dyrt. En annan grej att tänka på är att avståndet mellan solcellsanläggningen och inkopplingspunkten inte ska vara för långt, eftersom det kan leda till höga anslutningskostnader.
Utnyttja marken om du har ont om takyta eller är osäker på om ditt tak klarar av en solcellsanläggning. Vi har massor av olika markstativ, bland annat med jordskruv, att välja mellan! Med markkonstruktion kan du enkelt justera riktning och lutning. Kombinera ett markstativ med en Bifacial solpanel för maximal produktion – den fångar solenergi och genererar el på båda sidor. Och vet du vad? Tvåsidiga solceller förväntas bli standarden år 2030.