Solig makeover hos BRF Blixten 

Solen lyser på solcellerna som Nordic Solar har monterat på BRF Blixten tak.


BRF Blixten har valt att sträcka sig mot solen och omfamna en grönare framtid. Deras nya solceller glittrar inte bara på taken, utan sprider också strålar av hållbarhet och sparade pengar. Med fokus på energieffektivisering har vi på Nordic Solar tillsammans med HSB Värmland och Hagmans Tak samarbetat för att renovera taken och installerat en solcellsanläggning. Resultatet? Föreningen spar en massa pengar och minskar klimatavtrycket.  

BRF Blixten har fått en solig makeover och har investerat i inget mindre än 1166 solceller, vilket motsvarar 2332 kvadratmeter solcellskärlek! En solcellsanläggning som håller en jämn och lång produktion från morgon till kväll. Toppeffekten? En imponerande 489,7 kWp!  
 
“Med hög toppeffekt, kan solcellerna producera mycket energi när solen är som starkast, till exempel mitt på dagen. Vi har hjälpt BRF Blixten tillsammans med HSB Värmland med allt från projektering till att välja rätt solpaneler för bästa möjliga resultat”, säger Joakim Haggärde, projektledare på Nordic Solar. 

Egenproducerad el 

Nu till något ännu mer imponerande. Normala villor drar i genomsnitt mellan 12 000 och 15 000 kWh per år, medan lägenheter konsumerar cirka 1 500 till 2 500 kWh per år. BRF Blixten förbrukar normalt omkring 1,2 miljoner kWh per år.  
 
“Bostadsrättsföreningens beräknade produktion från solcellerna är ca 460 000kWh/år. Det är som att driva ett litet samhälle med solkraft!”, berättar Joakim.  

Upptäck möjligheterna med solelproduktion! Låt oss guida dig mot de bästa besluten för din bostadsrättsförening.

Närbild på Nordic Solars installation av solcellsanläggning
Foto: Hagmans Tak

Växelriktare med hög kvalitet 

Nordic Solar har installerat 17 stycken växelriktare i BRF Blixten från tyska tillverkaren SMA. När solcellerna fångar upp solenergi, producerar de likström (DC) som inte direkt passar in i våra vanliga uttag.  
 
“Växelriktaren förvandlar den producerade solenergin till växelström (AC) som våra apparater och lampor förstår. Så, den gör solenergin användbar och praktisk i våra hem! En slags “energiöversättare”, om du så vill. För att hålla allt samman har vi installerat cirka 10 000 meter solcellskabel som håller solcellerna uppkopplade och förser fastigheterna med energi”, förklarar Joakim.   

Pengar i fickan med solkraft och IMD 

Och nu, trumvirvel, det ekonomiska esset i rockärmen. Genom att sätta upp solceller har bostadsrättsföreningen minskat sin elförbrukning med ca 460 000 kWh per år. Och det blir bättre – de har även tagit klivet in i framtiden genom att implementera individuell mätning och debitering (IMD)! Fördelen med individuell mätning är att man slipper sina fasta nätbolagskostnader, ca 1 500kr/år per lägenhet. Elen du förbrukar betalas individuellt per lägenhet till föreningen. IMD gör att BRF Blixten sparar ca 650 000kr/år i fastaavgifter till nätbolaget plus sina egenproducerade el ca 460 000kWh/år.  

👋Inspirerande, jag vill läsa ännu mer om projektet!  

Tre fördelar med att investera i en solcellsanläggning:  

  1. Sparande oavsett prisläge: Oavsett om elpriserna är höga eller låga, är solceller en lönsam investering. Genom att installera solceller sparar man inte bara på överföringsavgifter och energiskatter, utan man blir också fri från att köpa den dyraste elen.  
  2. Stabil och självförsörjande energi: En av de fantastiska fördelarna med solcellsanläggningar är att man blir mindre påverkad av de svängningar som kan uppstå i elpriserna. Vid höga elpriser är man ändå självförsörjande under många dagar per år. Det ger en stabil och ekonomiskt fördelaktig energilösning. 
  3. Förberedelse för fossilfri framtid: Många bostadsrättsföreningar förväntas öka sin elförbrukning när vi går över till en fossilfri bilpark. Att ha solceller installerade tillsammans med billaddare blir då en smart och hållbar lösning, särskilt med tanke på den ökade efterfrågan på el. Det är som att vara förberedd för framtidens energiutmaningar!