Frågor och svar
Vanliga frågor inför ditt beslut att investera i solceller
Besparingen varierar beroende på ditt nuvarande energianvändande och solpaketets storlek. Våra kunder ser ofta betydande minskningar i sina energiräkningar redan dag ett. Så du räknar ut lönsamheten.
Våra montörer kommer med byggnadsställning och material på släp. Först förbereder vi genom att bygga ställning och fallskydd, så att våra montörer kan arbeta så säkert som möjligt. Därefter mäter vi in taket och monterar takfästena (underkonstruktionen) och montageskenorna.
När skenorna är på plats, lägger vi ut kablaget. Därefter lyfts solcellspanelerna upp och skruvas fast på skenorna och kablaget från panelerna dras ner till växelriktaren.
Växelriktaren monteras fast på en vägg inom- eller utomhus och kablaget från solcellspanelerna kopplas in. Från växelriktaren drar vi därefter en kabel till fastighetens elcentral.
Har du beställt batteri och elbilsladdare, så monterar vi därefter dessa på plats.
När installationen är klar, gör vi en färdiganmälan till ditt elnätsbolag. De byter ut din elmätare till en mätare som både mäter inkommande och utgående el. Detta för att du ska kunna sälja elöverskottet ut på nätet.
Du behöver även teckna ett avtal för försäljning av din överskottsel. Vårt förslag är att väljer ett par olika bolag och ber dem om förslag på avtal/offert och jämför dessa. Du bör lägga ner en timme varje år eller vartannat år för att utvärdera ditt avtal och jämföra med ett par konkurrenter för att säkerställa att du har ett konkurrenskraftigt avtal. Vi ger dig gärna tips på förslag till elbolag.
Grön teknik-avdrag fungerar på liknande sätt som med rot och rut, men är en egen skattereduktion. Du får avdraget direkt på fakturan från oss och vi begär sedan utbetalning från Skatteverket.
Om du själv köper in material från någon annan än det företag som utför installationen av grön teknik kan skattereduktion enbart medges för installationsarbetet. Du kan alltså inte få skattereduktion för materialkostnaden i detta fall.
För mer information, besök Energimyndigheten och/eller Skatteverket hemsidor.
Växelriktaren finns monterad inne i ett förråd, under ett tak utomhus eller på annan torr och dragfri plats. Växelriktaren omvandlar likströmmen från solcellspanelerna till växelström, som de flesta apparater i vårt elnät använder. All el som inte nyttjas av i hushållet levereras ut på elnätet.
Det är ändå viktigt att anta att anläggningen är strömförande, även vid strömavbrott, eftersom solcellerna fortfarande absorberar solljuset.
• energilager i form av batterier
• en frånskiljare, för att kunna koppla bort anläggningen från elnätet
• ett eget, separat jorduttag för anläggningen, av elsäkerhetsskäl
• en hybridväxelriktare som är kompatibel med dina batterier
På Solelportalen som du hittar på Energimyndighetens hemsida, finns också mycket bra och oberoende information.
Nordic Solar är en av de äldsta i branschen.
Vi har solcellsanläggningar installerade med snart 15 års drifttid!
Vi erbjuder produkter för vårt nordiska klimat.
Vi arbetar med marknadsledande tillverkare och med CE-märkta produkter av högsta kvalitet. Montageskenorna tillverkas i Norge av återanvänd aluminium.
Vi har egenutvecklade takfästen.
Fästena är anpassade för våra tak och vårt skandinaviska klimat och produceras i Töcksfors.
Du får en offert med fast pris och grönt avdrag.
Komplett och nyckelfärdigt; på ditt tak eller på markstativ.
Vi finns här, nära dig.
Hela organisationen finns i Värmland. Tryggt för dig när livslängden är mer än 25 år!
All vår kompetens finns inhouse.
Ingen provision, alla har fast månadslön och svensk yrkesutbildning. Viktigast för oss är att alla installationer blir noggrant utförda.
Vi är registrerade hos Elsäkerhetsverket och certifierade av Svensk Solenergi.
Det är bara registrerade elinstallationsföretag som får installera solceller. Vår auktoriserade elinstallatör säkerställer att allt arbete utförs elsäkert.
Våra kunder är nöjda.
Fråga gärna grannar och bekanta som anlitat oss.
Du bör lägga ner en timme varje eller vartannat år för att utvärdera ditt avtal och jämföra med ett par konkurrenter för att säkerställa att du har ett konkurrenskraftigt avtal.
Frågor om solceller
När du jämför dina solcellsofferter ska du kolla på hur mycket ström solpanelerna producerar per kvadratmeter. Högre verkningsgrad betyder mer el från mindre yta. Om du ska jämföra solcellspaneler är verkningsgraden grejen. En 520W solpanel är mycket större än en 360W solpanel. 395W solpaneler har högre verkningsgrad än 520W och producerar mer ström per kvadratmeter.
Dagens solceller är nästan alltid gjorda av kisel, en kristall som naturen snällt nog tillhandahåller. Kiselsolcellerna kan delas in i tre typer: monokristallina, polykristallina och tunnfilmssolceller. Vi erbjuder två typer av solpaneler: med vit eller svart baksida. Skillnaden är mest utseendemässig. Båda har hög kvalitet, men vita paneler ger lite högre effekt och producerar lite mer ström då de inte blir varma lika fort som de svarta och så är billigare att tillverka. Svarta paneler väljs oftast för sitt utseende.
Frågor om solcellspaket villa
Frågor om solpaneler lantbruk
Frågor om växelriktare
Att välja rätt växelriktare är mycket viktigt för prestanda och tillförlitlighet av din solcellsanläggning. Solcellspanelerna genererar likström, som växelriktaren omvandlar till växelström. Det är växelström som både används i hushållet och vid behov överförs till elnätet.
Detta bör du fundera på innan du väljer växelriktare:
1. Effektivitet: En hög effektivitet minskar energiförluster och ökar därmed din solcellsinstallationens totala avkastning.
2. Hållbarhet och tillförlitlighet: En pålitlig växelriktare minskar risken för driftstopp och behovet av underhåll.
3. Kompatibilitet: Växelriktaren måste vara kompatibel med din solcellsanläggning. Det är också viktigt att den är kompatibel med nätanslutningsstandarder och den eventuella batterilösningen du vill ha.
4. Övervakning och hantering: Många moderna växelriktare erbjuder övervakningsfunktioner som låter dig övervaka hela anläggningens prestanda och diagnostisera eventuella problem.
5. Garanti och support: Kontrollera garantivillkor och tillgänglighet av support från tillverkaren. En längre garanti kan ge dig trygghet för växelriktarens livslängd.
Läs mer om vårt utbud av växelriktare.
Frågor om takfästen
Frågor om markstativ
Och glöm inte, om du behöver bygga något för elcentralen eller liknande, kan det krävas bygglov, även om solcellsanläggningen inte gör det. Så, kolla med din kommuns byggnadsnämnd!
Frågor om solcellsbatteri
Frågor om elbilsladdning
Vi erbjuder enbart laddboxar av högsta kvalitet och med inbyggd mätning och debitering, vilket är ett krav för att få skattereduktion för grön teknik. De tillverkas i Tyskland eller Sverige, beroende på fabrikat.
Som villaägare vill du helst ha en laddbox med den maxeffekt som de flesta villaägare kan ta ut, vilket är 11 eller 22 kW. Vilken maxeffekt du kan ta ut hjälper vi dig att svara på när vi vet dina förutsättningar på ditt tak.
Fundera istället på vad du vill ha ut av en laddbox. Antingen så vill du ha en enklare laddbox som laddar din elbil när bilen är inkopplad, eller så väljer du ett mer avancerat alternativ där laddboxen kan styras via en app, så att du har möjlighet att välja när din elbil ska laddas och om den ska laddas med enbart solcellsel eller inte.
Vi har även en enklare lösning på laddbox som lämpar sig främst för plugin-fordon och ger 7 kW laddkapacitet.
Frågor om att sälja solel
Frågor om stödtjänster
Frågor om solcellsanläggningar
En prognos är att under de 25 år som anläggningen beräknas vara i produktion, kommer de investerade pengarna att betalas tillbaka de första åtta till tolv åren. Det som påverkar återbetalningstiden är främst det framtida elpriset. Under tiden kan du som ägare luta dig tillbaka i vetskapen om att solens strålar hjälper till att sänka dina elkostnader.
Hur mycket el som du kan producera i din solcellsanläggning beror bland annat på vilken huvudsäkring du har och storleken på ditt tak.
Med en huvudsäkring på 16A kan du ha en solcellsanläggning på ca 11 kW. För detta behöver du en takyta på 70 m2. Detta ger dig en elproduktion på ca 10 000 kWh/år med ett skuggfritt tak i söderläge. Några räkneexempel:
Huvudsäkring
16A
80A
160A
250A
Takyta
70 kvm
250 kvm
510 kvm
800 kvm
Möjlig storlek
11 kW
55 kW
110 kW
173 kW
Stativen är i stål eller aluminium. De i stål är tillverkade i Sverige och de i aluminium är tillverkade av återvunnet material i Norge. Är du händig, går det givetvis att bygga ditt stativ i trä. Läs mer om våra markstativ.
Läs mer på Energimyndighetens hemsida.
Effekten säger dock ingenting om hur bra en solcellspanel är. Ska man jämföra solcellspaneler måste man titta på verkningsgrad, dvs det mått som anger hur stor del av solstrålningen som omvandlas till elenergi.
En solcellspanel på 520W är mycket större i storlek än en på 360W. Våra solcellspaneler på ca 415W har en högre verkningsgrad än 520W, då de producerar mer ström per m2. Varför då? Jo, därför att det i antal får plats fler solcellspaneler på samma yta tak när man väljer den i storlek mindre panelen på 415W per panel, jämfört med den i storlek större panelen på 520W. Därför är 415W ett bättre val jämfört med en större panel.
Kontakta oss gärna, så förklarar vi mer!
Utifrån måtten på ditt tak, tar vi fram ett förslag på en solcellsanläggning anpassat för dina förutsättningar.
Allt är framför allt beroende av:
• Takyta
• Huvudsäkring
• Plånbok
Vi erbjuder två olika typer av solcellspaneler, dels med vit baksida, dels med svart. Skillnaden på de båda solcellspanelerna är marginell och utseendet är en smaksak. De som väljer svarta solcellspaneler gör det oftast för utseendets skull.
Det finns många olika takfästen och vilket vi kommer att använda på just ditt tak är beroende på vilken typ av tak du har (tegel, betong, papp etc) och vilken typ av underlagstak (råspont, duk etc) du har.
De takfästen (underkonstruktioner) vi kommer att använda hemma hos dig, är egenutvecklade av oss på Nordic Solar. De är utvecklade, testade och förbättrade under lång tid för vårt nordiska klimat, då våra tak och vårt klimat skiljer sig ganska mycket mot övriga Europa. Våra takfästen är även anpassade för de svenska byggnormerna och följer till exempel standard enligt TR-16999.
Vi tar dessutom miljötänket ett steg längre, då våra takfästen är lokalproducerade bara ett par hundra meter från vårt lager i Töcksfors.
1. Om du har hög energiförbrukning och använder mycket el under tider när solen inte skiner, som på kvällar eller nätter, kan ett batteri vara fördelaktigt att investera i.
2. Om du bor i ett område där strömavbrott är vanliga eller om du vill ha en backup till elen, kan batterier vara mycket värdefullt för att säkerställa att din el är tillgänglig även när elnätet är nere.
För dig som har eget batteri anslutet till din solcellsanläggning finns det stora möjligheter att upplåta (”hyra ut”) ditt batteri till Svenska Kraftnät via Checkwatts stödtjänst och bidra till att hålla elnätet i balans. När du väljer att överlåta styrningen av batteriet, väljer du samtidigt bort möjligheten att använda batteriet för egen del så länge som du har avtal om att upplåta ditt batteri. På plussidan är att du får hög avkastning på din investering genom månatliga ersättningar och därmed en snabbare avbetalning på ditt batteri i förhållande till en mer traditionell användning.
Du måste även ha ett elavtal med en elhandlare som har balansansvar. Det har de flesta elhandlare, men säkrast är att kontakta din elhandlare direkt om du inte hittar tillräcklig information på deras webbplats, för att få reda på om de har det.
Läs mer om stödtjänster.
En tumregel kan vara att är att installera 1 kWh batteri per installerade kW solceller.
Läs mer om våra batterilösningar.
Vanliga frågor efter att du har köpt i solceller
Du bör lägga ner en timme varje eller vartannat år för att utvärdera ditt avtal och jämföra med ett par konkurrenter för att säkerställa att du har ett konkurrenskraftigt avtal.
Har du en smartmätare av samma fabrikat som växelriktaren, kommer du att se både förbrukning och produktion i samma portal och app och således även hur mycket du säljer ut på nätet.
Nackdelen är att du inte kan använda lika mycket av din egenproducerade solel som du annars skulle kunna göra om du istället lagrat din el i ett batteri.
Och nej, du ska inte heller skotta av snön från solcellspanelerna. Produktionen vinterhalvåret är så pass mycket längre att det normalt sett inte lönar sig att skotta, speciellt inte med tanke på den risk det innebär för både din anläggning och för dig.
Är du orolig för hur mycket ditt tak klarar en rejäl snövinter, kontakta oss, så hjälper vi dig med en snö- och vindlastberäkning av ditt hus.
Och nej, du behöver inte skotta snön på solcellspanelerna. Produktionen vinterhalvåret är så pass mycket lägre att det normalt sett inte lönar sig att skotta, speciellt inte med tanke på den risk det innebär för både din anläggning och för dig.
Efter 12 timmar startar du växelriktaren igen genom att slå på brytarna i omvänd ordning (ordningen står på gul etikett på solcellsanläggningen).
Efter 12 timmar startar du växelriktaren igen genom att slå på brytarna i omvänd ordning (ordningen står på gul etikett på solcellsanläggningen).
Efter 12 timmar startar du växelriktaren igen genom att slå på brytarna i omvänd ordning (ordningen står på gul etikett på solcellsanläggningen).
Frågor om app och portal
Bekräfta att du har internetuppkoppling, vilket kan göras på följande sätt:
1. Koppla loss nätverkssladden som går in i växelriktaren och anslut en bärbar dator till denna.
2. Koppla bort alla andra internetkällor, wifi mm.
3. Koppla därefter in kabeln i den bärbara datorn och öppna en valfri webbläsare.
4. Testa att koppla upp dig mot valfri hemsida för att försäkra dig om att du har uppkoppling.
Får du inte kontakt så har du ett internetproblem i fastigheten och bör forska i vad det beror på. Har du uppkoppling, så hör du av dig till vår support så hjälps vi åt att komma vidare.
Under tiden går du och startar om routern i huset. När detta är gjort startar du växelriktaren igen genom att slå på brytarna i omvänd ordning (ordningen står på gul etikett på solcellsanläggningen).
Efter detta är det stor chans att växelriktaren får kontakt med anläggningen igen. Avvakta ett par timmar!
Gör en omstart av växelriktaren: Bryt först AC-brytaren (nätspänning) och sen DC-brytaren (likspänning) i ca 10 minuter. Normalt sett är både AC- och DC-brytare märkta.
Under tiden går du och startar om routern i huset.
När detta är gjort så startar du växelriktaren igen genom att slå på brytarna i omvänd ordning (ordningen står på gul etikett på solcellsanläggningen).
Efter detta är det stor chans att växelriktaren får kontakt med anläggningen igen. Avvakta ett par timmar!
Fungerar inte detta, gör behöver du göra en reset. OBS! Kontakta oss för instruktioner för detta
Bekräfta att du har internetuppkoppling, vilket kan göras på följande sätt:
1. Koppla loss nätverkssladden som går in i växelriktaren och anslut en bärbar dator till denna.
2. Koppla bort alla andra internetkällor, wifi mm.
3. Koppla därefter in kabeln i den bärbara datorn och öppna en valfri webbläsare.
4. Testa att koppla upp dig mot valfri hemsida för att försäkra dig om att du har uppkoppling.
Får du inte kontakt så har du ett internetproblem i fastigheten och bör forska i vad det beror på. Har du uppkoppling, så hör du av dig till vår support så hjälps vi åt att komma vidare.
Ordlista
Anger solcellernas riktning med avseende på väderstreck. Det finns olika sätt att definiera azimutvinkeln. När man pratar om solenergi utgår man ofta från söder och räknar sedan medsols. Det innebär att söder = 0 grader, väster = 90 grader, öster = -90 grader och norr = 180 grader.
Växelriktarens andra uppgift är att belasta solcellspanelerna optimalt, så att du får ut mesta möjliga effekt vid olika solinstrålning. Dessutom måste elen ha god kvalitet.