Off grid med solceller och batteri 

Går det att leva utanför elnätet – gå off grid och klara sig på egenproducerad el? Det korta svaret är ja. Det lite längre svaret är: ja, men det kräver en investering – men frågan är om det är värt det? 

”Frågan är inte om det går att koppla bort sig från elnätet – utan om det är rätt val för dig. Kopplat till investeringen är det kanske mer ekonomiskt och smartare att lagra och använda sin egen el. Men förbered för backup nu, så kan du lägga till det när du behöver.” säger Tobias, elansvarig på Nordic Solar, med erfarenhet av flera ö-driftinstallationer för både privatpersoner och företag. 

Vid strömavbrott står din backup redo – alltid ett fungerande uttag!

Vilka är fördelarna med att leva off grid? 

Dagmar. Per. Alfrida. Gudrun. Kanske låter som släktingar du undviker, men nej – det är stormar som skakat Sverige och påminner oss om en sak: elnätet är inte odödligt. 

Nu ska vi vara ärliga – Sverige har faktiskt väldigt få elavbrott. Elnätets driftsäkerhet? 99 ,98%. Men ändå kan det vara skönt att ha en plan B. 

”Genom att investera i solenergi och energilagring kan du ta kontroll över din energiförsörjning och känna dig trygg även vid kortare elavbrott. Off-grid, backup, ö-drift, beredskapsdrift – kalla det vad du vill. Vi på Nordic Solar kallar det backup. Det handlar om att skapa en känsla av självständighet i en värld där energiförsörjningen ibland kan kännas lite osäker,” säger Tobias Andersson.  

Han fortsätter: 
” Vi har hög driftsäkerhet på elnätet i Sverige, så off grid är inget måste för de flesta – men en trygghet för vissa. Kollegor, vänner och kunder använder solenergi och batterilagring för att lagra sin överproduktion och nyttja den senare på dygnet, och även då minska effekttoppar, vilket gör investeringen lönsam snabbare. Med rätt vald hybridväxelriktare kan man enkelt lägga till off grid-funktionen senare om man vill. Det viktigaste är att inte låsa in sig med ett “budgetalternativ” av växelriktare. Tar du hjälp av oss på Nordic Solar ser vi till att du får en växelriktare som matchar dina behov – både nu och på sikt.” 

Hur fungerar off grid med solceller – och hur stort batteri behövs? 

Om du vill gå off grid är det en fördel att både producera och lagra din egen energi. För att få en backupfunktion ”offrar” du en liten del av batterikapaciteten som alltid hålls i reserv. 

”Har du till exempel ett 20 kWh-batteri och reserverar 10 % för backup, kan du driva mindre elförbrukare i ungefär 6 timmar,” förklarar Tobias Andersson. 

Med off grid-funktionen kan du hålla igång viktiga saker som kylskåp, frys, ventilation och belysning med hjälp av den solenergi du lagrat i ditt batteri.  

Ö-driftinstallation av vår elektriker Björn hos Anders Helldin i Flogned Åmotsfors. Foto: Anders Helldin

Vad kostar det att gå off grid?  

Ju mer energi du reserverar för back-up i batteriet, desto längre räcker den. Men vill du driva energislukare som en värmepump? Då tar batteriet snabbt slut och du behöver en betydligt större anläggning, men oftast räcker det för att driva de mindre förbrukarna för att klara ett vanligt strömavbrott på 2–4 timmar. 

“Om du har en hybridväxelriktare som kan kopplas till både solceller och batteri, kostar det ungefär 10–15 000 kr att anpassa din solcellsanläggning för ö-drift. Det som driver upp kostnaden är främst ombyggnation av elcentralen eller installation av en back-up-central, samt säkerhetsfunktioner som skydd mot överström, kortslutning och jordfel. Dessutom måste ett separat jordtag installeras och anmälas till elnätsägaren. Vid ett strömavbrott, till exempel om en kabel grävs av, kan även skyddsjorden försvinna. Utan ett eget jordtag kan din elanläggning då bli en allvarlig säkerhetsrisk,” förklarar Tobias Andersson. 

Men vad gör du om du vill ”leva som vanligt” under ett längre strömavbrott? 

”Då snackar vi elverk – helst ett som går på biodrivmedel,” säger Tobias. 

6 steg för att gå off grid med solceller och batteri 

  1. Lagra din solenergi 
    Med solceller producerar du egen el, men det är batteriet som gör det möjligt att lagra energin och använda den till vad du vill, när du behöver den.  
  1. Välj rätt batteristorlek 
    Vill du bara driva kyl, frys och belysning vid strömavbrott räcker ett mindre batteri. För större elprylar behövs mer kapacitet. 
  1. Välj rätt växelriktare 
    Du behöver en hybridväxelriktare med backupfunktion. Nordic Solar installerar pålitliga märken som SMA och Kostal som erbjuder flera bra alternativ. Osäker på vad som passar dig? Prata med din solcellsinstallatör! 
  1. Förbered back-up funktionen 
    Det enklaste (och billigaste) är att installera ett vägguttag bredvid växelriktaren för de elprylar du vill använda vid strömavbrott. Vill du att allt ska sköta sig automatiskt? Det kräver en större elinstallation – men är absolut möjligt. 
  1. Säkerställ elsäkerheten 
    Enligt lag måste du installera ett jordtag som skyddar hela anläggning vid bortfall av skyddsjorden. Ett korrekt jordtagssystem är avgörande för att skydda både människor, djur och egendom. 
  1. Anmäl till elnätsägaren 
    Elinstallatören måste meddela ditt elnätsbolag att du har solceller och batteri med backupfunktion. Installatören behöver också skicka in ett protokoll som visar att jordtaget är installerat.