Den 17 september 2024 kom ett nytt besked från regeringen som kan ha oroat många solcellsägare: Regeringen föreslår att sänka det gröna avdraget för solcellsinstallationer från 20% till 15% från och med juli 2025. Dessutom planerar man att helt slopa skattereduktionen vid försäljning av egenproducerad el från år 2026.
De tidigare skattereduktionerna har ökat intresset hos både villaägare och företag att investera i förnybar elproduktion.
Sedan 2015 har mikroproducenter av förnybar el haft möjlighet att få en skattereduktion för varje såld kilowattimme (60 öre), med ett årligt tak på 18 000 kronor. Utan skattereduktionen skulle det alltså inte vara lika lönsamt att mata ut överskottsel på elnätet.
Frågan som både våra befintliga och kommande solcellsägare nu ställer sig är:
”Hur påverkar det här min solcellskalkyl och är det lönsamt att producera egen solel?”
Svaret: Alla som vill producera förnybar solenergi kommer att påverkas av de nya förändringarna MEN det kommer fortfarande att vara lönsamt att producera och använda sin egen solel.
Vi förklarar hur. 👇
Varför sänker regeringen solcellsbidraget?
Antalet solcellsinstallationer har ökat rejält de senaste åren, och nu tycker regeringen att det inte längre behövs lika mycket stöd för att installera solceller.
År 2023 fanns det över 250 000 solcellsanläggningar i Sverige. Regeringen anser att vi nu har kommit så långt att efterfrågan på solceller inte behöver stimuleras lika mycket som tidigare.
Varför har de bestämt så? Jo, tanken är att solkraft ska växa på egen hand, precis som andra saker på marknaden, genom utbud och efterfrågan, istället för att vara beroende av statligt stöd.
Skattereduktionen, 60-öringen, är egentligen inte en subvention utan endast en delvis kompensation för den skatt som producenten betalar när de köper tillbaka sin el.
Elpriserna framåt ska återspegla det verkliga behovet och produktionen av el, och att dessa prissignaler ska styra hur och när solkraft byggs ut. Detta kan inkludera hur lönsam solkraft är beroende på elprisernas variationer över tid.
På lång sikt hoppas regeringen att solkraft ska bli mer självständig på marknaden och bidra mer till landets energisäkerhet i linje med Sveriges stora energimål – att bli mer hållbart, minska utsläppen och alltid ha tillräckligt med el.
Hur kommer det att påverka mig och är det lönsamt att investera i solceller?
Det första du bör veta är att solceller nästan alltid är en bra investering för klimatet – det är svårt att gå fel där!
För det andra, ju mer av din egen el du använder, desto bättre blir din solcellskalkyl. Du får alltså bäst avkastning om du dimensionerar anläggningen så att du förbrukar den största andelen av din produktion själv.
Anledningen är enkel: den el du själv använder är mer värd än den du säljer, och det blir ännu tydligare om 60-öringen försvinner.
Visst, utan skattereduktionen sjunker avkastningen något, men solceller förblir fortfarande en lönsam affär!
Om vi gör följande antaganden kan din framtida solcellskalkyl se ut så här:
(Observera att detta endast är antaganden och att priserna kan variera beroende på var du bor.)
Investering på 130 000 kr för en solcellsanläggning som producerar 10 000 kWh om året.
Egenförbrukning på 35%
Degradering av anläggningen med 0,4% per år och underhållskostnader på 0,4%
Spotpris på 60 öre/kWh exkl. moms
Energiskatt 42,8 öre/kWh exkl. moms
Elnätsavgift 24 öre/kWh exkl. moms
+ 25% moms
En årlig ökning av elpriset och elnätsavgiften med 2% (försiktigt räknat)
Summan: I detta fall hade anläggningen återbetalt sig på 12 år och genererat en vinst på 187 012 kr över 30 år, vilket motsvarar en avkastning på 8,1% per år. Om 60-öringen hade legat kvar, hade du istället återbetalt din anläggning på 8 år.
Om du kan öka din egenförbrukning till 50%, blir anläggningen återbetald på bara 10 år.
Det som händer är alltså att du kommer att få lägga till några extra år på att betala av din solcellsanläggning.
Men genom att producera din egen solenergi låser du ditt elpris redan från första dagen. När elpriserna rusar, påverkas du inte lika mycket, och när anläggningen är avbetalad, har du i princip gratis el!
Dessutom ökar värdet på din villa direkt när solcellerna är på plats – i genomsnitt med 250 000 kr enligt Boolis senaste analys. Utöver det kan solceller ge dig möjlighet att få ett grönt bolån, vilket kan sänka räntan på hela ditt bolån – hos de flesta banker brukar det handla om cirka 0,1 procentenheter.
Med det nya förslaget om minskat grönt avdrag och skattereduktion är det troligt att fler kommer att satsa på smart batterilagring. Med den tekniken kan du enkelt styra elförbrukningen i ditt hem och få ut ännu mer av din egen solenergi.
Så, ett sätt att säkra din framtida lönsamhet, om 60-öringen skulle försvinna, är att installera eller förbereda för ett batteri. Skillnaden i avkastning mellan den el du använder själv och den du säljer kommer att bli ännu större.
Men, vi vill flagga för att oseriösa företag kan försöka höja fakturan för saker som laddboxar och batterier (som ger 50 procents avdrag) för att maximera avdraget. Så håll utkik och var vaksam!
Just nu, och fram till mitten av nästa år (om regeringen tar beslutet), kan du fortfarande ta del av det gröna avdraget på 20 %. Vill du prata solceller och batterilagring med oss och få en installation på plats redan nu? Kontakta oss eller skicka en offertförfrågan.